• Zijn software engineers te managen?
    Zijn software engineers te managen?

Zijn software engineers te managen?

Vanuit een historisch perspectief gaan we er bijna standaard vanuit dat een groep mensen in zakelijk opzicht een manager nodig heeft. Gelukkig zie je steeds vaker bedrijven die succesvol zijn met een minimale hoeveelheid managers. In het verleden heb ik managers gedreven software engineers horen bestempelen als lastig, eigenwijs, ingewikkeld en weg van de realiteit. Dit kan natuurlijk wat zeggen over de software engineers in kwestie maar ik denk eigenlijk dat dit veel meer zegt over de manager.

Het belangrijkste aspect in het hedendaagse zakenleven of zelfs de maatschappij is empathie. Helaas is dit een eigenschap die niet standaard bij iedereen wordt “geïmplementeerd” en dit maakt dat er veel managers zijn die hun werk doen zonder hun omgeving en collega’s ook maar te begrijpen.

Het is echter ook niet zo dat managers die wel empathisch zijn geen fouten maken. Nee, zeker niet. Fouten maken (en het leren hiervan) hoort erbij. Omdat er idealiter geen hiërarchische of “hoger in de pikorde” drive achter zit, is het toegeven van fouten ook gewoon heel logisch.

Software engineers begrepen

Software engineering is een hele logische en mathematische wereld, noem het een “Beta-wereld”. Desondanks zit er een hele creatieve inslag in software engineers. Nee, dit betekent niet dat software engineers goede GUI’s maken, daar zijn de meesten echt heel erg slecht in :-). Echter de engineers zitten wel volop in het creatieproces en maken vanuit het niets iets. Dit vergt naast een gezond verstand, analytisch vermogen en empathie ook creativiteit.

Deze combinatie van eigenschappen maakt dat de meeste software engineers geen meegaande personen zijn, maar een mening hebben en die graag naar voren brengen. Door hun beta-achtergrond zijn die meningen vaak ook opgebouwd uit logica en heel helder te volgen.

Zo vertelde ik eens heel enthousiast een verhaal over mogelijkheden voor een cool project waarin je in de keuze van technologie allemaal op de juiste knopjes drukt. De reactie was echter wat gereserveerd en lauw. Ik liet het op dat moment maar even voor wat het was.De volgende dag echter staat de betreffende engineer bij me en vertelt heel enthousiast over het project en welke mogelijkheden dat biedt en heeft ook al een paar slagen doorgedacht in hoe wij dit voor de organisatie het beste kunnen kapitaliseren.Uiteindelijk heeft hij ervoor gezorgd dat wij dit coole project ook daadwerkelijk hebben mogen doen.

Hoe komen deze mensen nu het beste tot hun recht?

Ik ben van mening dat de meeste software engineers gedijen in een omgeving met minimaal management. Helaas is dit nog niet vaak het geval maar gelukkig is de directieve stijl van managen bij de meeste bedrijven al wel uitgebannen. Deze manier van leidinggeven is mijns inziens namelijk echt de doodsteek voor alle creativiteit .

Het gaat hier om het geven van ruimte, ruimte om te creëren binnen de projecten maar ook ruimte om mee te denken over de organisatie en de cultuur. Dit betekent oog voor het individu, dus niet alles voorgekookt vastzetten in functiehuizen, salarishuizen en opleidingsplannen. Hiermee creëer je eenheidsworst en niet de pluriformiteit die wenselijk is voor de mensen en de organisatie.

Betekent dit dan chaos?

Nee, dit betekent een open communicatie over visie, strategie en doelstellingen. Dus niet alleen een beslissing communiceren maar ook mee laten beslissen en helder maken hoe er tot de beslissing gekomen is.

Engineers gedijen in organisaties waar een cultuur is waar er fouten gemaakt mogen worden (of nog beter fouten gemaakt moeten worden) om hiervan te leren. Geef ze de verantwoordelijkheden en bevoegdheden die ze willen en zet ze in een stimulerende omgeving neer.

Dit betekent aan de ene kant dat je als manager een hele gemakkelijke taak hebt, de engineers hebben namelijk een zeer hoge mate van zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid. Aan de andere kant betekent dit wel dat je elke professional als uniek persoon behandelt en faciliteert met de visie en strategie van het bedrijf in je achterhoofd. (Uiteraard geldt dit alles ook voor andere gedreven en gepassioneerde mensen, niet alleen voor software engineers).

Mocht je geïnteresseerd zijn en meer van Profit4Talent willen weten, schroom dan niet om te bellen, appen of mailen.

Marc Woolderink
marc.woolderink@www.profit4cloud.nl
06-12495208